Stress en ontspanning

Stress en ontspanning

Stress, wie kent het niet? Te veel druk op je werk, financiële zorgen, zorgen om de kinderen, nog van alles te doen en voor je het weet, sta je volledig onder spanning. Je ervaart een constante druk in je hoofd en lichaam. Als je niet uitkijkt, krijg je ook nog last van je hart. Zelfs de gewone dingen lukken niet meer, je raakt oververmoeid en krijgt het etiket ‘burn-out’ of ‘overspannen’ opgeplakt.

Meer dan de helft van de Nederlanders zegt dat ze met stress te maken hebben en dat ze er fysieke en emotionele klachten van ondervinden.

Stress veroorzaakt direct en indirect allerlei klachten. Dit heeft te maken met de productie van adrenaline en noradrenaline. Deze neurotransmitters komen vrij bij stress. Op lange termijn is dit schadelijk voor je lichaam. Je immuunsysteem wordt minder actief wat indirect leidt tot lichamelijke klachten.

Gemoedstoestanden waarbij je stress kunt gaan ervaren zijn:

  • Angstig
  • Overweldigd en alsof je het allemaal niet aan kunt
  • Gemakkelijk geïrriteerd en boos
  • Een laag gevoel van eigenwaarde

Heb je moeite met ontspannen?

De eerste stap in het omgaan met stress is om je bewust te worden van de oorzaken van stress en de stresssymptomen die je ervaart. Vergeet niet dat we allemaal verschillend zijn en dat we anders op stress zullen reageren. Het doel is om te ontspannen, wat erg lastig kan zijn.

Hypnotherapie is een krachtige manier om heel diep te kunnen ontspannen. Een belangrijk uitgangspunt van hypnotherapie is, dat iedereen de benodigde hulpbronnen om zijn of haar doelen te bereiken, al in zich heeft of kan ontwikkelen.

Hypnotherapie heeft als doel om negatieve denkpatronen en reacties op stress te doorbreken en in plaats daarvan een gezondere reactie te geven. Dit gebeurt via het onderbewuste.

Met zelfhypnose kan je deze ontspanning ook zelf bereiken. Je brengt jezelf in hypnose door middel van visualisatie; door je bijvoorbeeld een dalende lift voor te stellen, zak je steeds dieper in hypnose, waar jij jezelf positieve suggesties en bevestigingen geeft. Als je wilt kan ik je helpen met het opnemen van een zelfhypnose.

Het is ook belangrijk om te kijken naar wat de stressfactoren zijn in jouw leven. Jouw eigen belemmeringen kun je transformeren door o.a. hypnotherapie, energetische therapie of NLP.  Hierdoor kan je anders en beter met prikkels om gaan die je eerder stress opleverde en je leert dan betere keuzes te maken. Zo vermindert je stress aanzienlijk en voorkom je nieuwe stress in de toekomst.

Wil jij je leren ontspannen en ontdekken waar jouw stress vandaan komt, neem gerust contact met mij op.