Wat kun jij doen met jouw perfectionisme?

Velen geloven dat perfectionisme een positieve zaak is. Perfectionisme op zich is niet slecht. Het houdt in dat je goed je best doet om een zo goed mogelijk resultaat te halen. Het helpt je het beste uit jezelf te halen. Het wordt pas een probleem als je doorslaat in je perfectionisme en continu perfectionistisch gedrag vertoont, waarbij falen pijn doet.

Je verwijt jezelf misschien dat je niet goed genoeg je best hebt gedaan. Je twijfelt aan jezelf en bent erg kritisch naar jezelf. Wat je ook bereikt, het is nooit goed genoeg. Hierdoor ben je niet alleen ontevreden over je werk, maar ook over jezelf. Dit kost heel veel energie en kan leiden tot overspannenheid en burn-outs. Ook als het niet zo ver gaat, zal perfectionisme leiden tot minder productief gedrag. Dit komt omdat perfectionisten bang zijn om kritiek te krijgen, en daardoor de opdracht uitstellen. Ook is er weinig ruimte voor plezier, groei en creativiteit.

Hoe ontstaat perfectionisme?

Veel mensen hebben last van overdreven perfectionisme. De hedendaagse maatschappij is veeleisend en mensen zijn bang om fouten te maken. Bang om afgewezen te worden. Perfectionisme komt voort uit angst. Mensen gebruiken hun perfectionisme om succes, waardering of liefde te krijgen. De meeste perfectionisten weten wel dat ze (te) hoge eisen stellen aan zichzelf. Er blijft alleen een vervelend stemmetje klinken in hun hoofd, dat zegt dat ze iets niet goed doen. Dit is vaak een overtuiging die ergens in de jeugd is ontstaan.

De meeste mensen zijn van tijd tot tijd perfectionistisch of op bepaalde gebieden van het leven. Mensen die bijna fulltime perfectionisten zijn, kunnen de behoefte hebben om voortdurend de perfectie te bereiken. Herken jij je in de volgende punten?

  • Niet in staat zijn om een taak uit te voeren, tenzij je weet dat je de taak perfect kunt uitvoeren.
  • Het eindproduct zien als het belangrijkste onderdeel van elke taak. Als gevolg daarvan kun je je minder richten op het proces van het leren of voltooien van een taak.
  • Je ziet een taak pas als voltooid als het resultaat perfect is.
  • Uitstelgedrag. Niet aan een taak willen beginnen totdat je weet dat je het perfect kunt doen.
  • Een overdreven hoeveelheid tijd nemen om een taak af te ronden die normaal gesproken niet lang hoeft te duren.

Wanneer je perfectionistisch bent, heb je vaak een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Het gevoel van eigenwaarde is gebaseerd op goedkeuring van anderen. Het zelfbeeld is opgebouwd uit alles wat we hebben meegemaakt, hebben gehoord en wat we geloven.

Maar wat veel mensen niet weten, is dat dat veelal te maken heeft met wat anderen ons hebben laten geloven over onszelf. Misschien heb je toen je jong was te vaak gehoord dat je slecht was in rekenen? Dat je lelijk was of dom? Na verloop van tijd kan je dit gaan geloven. Dan is het onderdeel van je zelfbeeld geworden…

Gelukkig kun je hier aan werken.

Hoe kom je van je perfectionisme af?

Om van je perfectionisme af te komen, zul je dus moeten gaan werken aan je zelfbeeld en je zelfvertrouwen. Wil jij volledig van jouw perfectionisme afkomen? Dan kan hypnose effectief werken. Dit komt omdat de belemmeringen vaak geworteld zijn in je onderbewustzijn. Met hypnotherapie kan ik je helpen de oorzaken van jouw lage zelfbeeld op te sporen, contact te maken met je onderliggende emoties en gevoelens om ze vervolgens los te laten en je negatieve overtuigingen om te buigen naar meer zelfvertrouwen.

Zo zie je hoe de beste versie van jezelf eruit ziet. Zonder het perfectionisme. Beeld je dat maar eens in. Stel je eens voor dat je zelfvertrouwen hebt en ontspannen bent, dat je ‘nee’ kan zeggen en doet wat je zelf hebt besloten.

Het gaat erom dat jij je goed gaat voelen over jezelf, dat jij negatieve overtuigingen en emoties los kan laten. Natuurlijk help ik je hier graag bij.

Wil jij meer zelfvertrouwen of werken aan jouw perfectionistische gedachten? Neem dan nu contact op!