Mijn eigen ervaring met anorexia, boulimia, angsten, hypno-en energetische therapie.

Mijn eigen ervaring met anorexia, boulimia, angsten, hypno-en energetische therapie.

Mijn jeugd

Ik ben opgegroeid bij ouders die het heel erg moeilijk vonden om liefde en oprechte aandacht te geven. Ze hebben het niet geleerd gekregen. Mijn moeder heeft een zwaar leven gehad en is altijd suïcidaal geweest. Ze moest vaak opgenomen worden op een psychiatrische afdeling. Mijn vader was een afwezige vader. Bij hem moest het leven makkelijk gaan, zijn uiterlijk was het allerbelangrijkste en daarbij de aandacht van vrouwen. Hij ging dan ook vaak op bezoek bij andere vrouwen. Hij begreep mijn moeder totaal niet en vond alles maar ingewikkeld. Ze zijn uiteindelijk dan ook gescheiden. Mijn zus, broer en ik werden vaak afzonderlijk van elkaar gestationeerd bij vreemden, omdat mijn vader niet voor ons kon en wilde zorgen als mijn moeder weer een zelfdoding poging had gedaan. Dus ik moest mij constant aanpassen bij die vrienden, buren, opa, oma, tante en oom. Het meest moeilijk vond ik, toen mijn vader mij achterliet in een kindertehuis. Hij verkoos zijn vriendin boven mij, boven zijn kinderen. Ik heb vaak momenten gekend dat ik niet eens wist waar mijn moeder was. Ik werd veel gepest en genegeerd op school.  Ik werd onzeker, stil en durfde niet veel te zeggen.    

In de loop van de jaren had ik anorexia, boulimia  faalangst, verlatings- en bindingsangst, perfectionisme en een negatief zelfbeeld gecreëerd. Om mijn hoofd boven water te houden deed ik ook allerlei overlevingsmechanismen zoals een rook- drugs- en drankverslaving om die diepe pijnen maar niet te hoeven voelen. Zelfs deed ik automutilatie omdat de emotionele pijn ondraaglijk was. Hieronder lees je het verhaal van mijn eetstoornis en hoe ik deze heb overwonnen. 

Het begin, anorexia

Toen ik 18 jaar was, sloop mijn anorexia erin. Op een dag ging ik samen met mijn toenmalige vriend naar de sportschool. Hij was bodybuilder en dan wordt er natuurlijk streng gekeken naar je vetpercentage. Die dag werd ook mijn vetpercentage gemeten. Ze lachten mij uit en ik trok dit mij erg aan. Vooral het gelach kwam hard binnen. Ik dacht dat ze mij niet leuk vonden omdat ik ‘te dik’ was. Toen ging de knop om en begon ik met afvallen.

Een goed gevoel

Nadat ik een paar kilo kwijt was, kreeg ik veel positieve aandacht van mensen. Ik voelde mij gezien en had het gevoel dat mensen mij leuker vonden. Omdat ik al op mijzelf woonde, kon ik doen wat ik wilde en controleerde niemand mijn eetgewoonten. Behalve ik zelf. Na driekwart jaar woog ik al een stuk minder maar voelde mij goed. Ik had het gevoel dat ik ergens goed in was. Maar als ik in de spiegel keek, vond ik mijzelf nog te dik. Ik ging door met afvallen, totdat ik bijna niets meer at.

Ik at niets en hierdoor voelde ik mij leeg van binnen, dit was het moment dat de omslag kwam. Ik begon met “vreten”. Dat was op dat moment heerlijk, er werd iets opgevuld, totdat de angst ontstaat om dikker te worden. De vrees wat anderen van je denken. Ik kwam op het idee om mijn vinger in mijn keel te doen waardoor ik in een boulimia periode belandde.

“hulp” van mijn vader…..

Het is enorm lastig om te erkennen dat je ziek bent. Op gegeven moment erkende ik dat ik ziek was en vroeg ik om hulp bij mijn ouders. Ik ging eerst bij mijn vader wonen, maar dat hielp niet. Zowel hij als mijn stiefmoeder konden niet goed met mij omgaan. Ik kan mij één moment nog goed herinneren. Een keer nadat ik van het toilet af kwam en over had gegeven, sleurde mijn vader mij hardhandig aan mijn arm en zei “doe toch eens niet zo achterlijk!” Dit deed van binnen veel pijn.

…..mijn moeder en de reguliere gezondheidszorg

Gelukkig had ik op dat moment weer contact met mijn moeder en ben ik daar gaan wonen. Zij maakte zich zorgen en heeft veel moeite gedaan om mij te helpen. Ik ben haar nog steeds erg dankbaar. Met haar hulp kwam ik terecht bij de reguliere gezondheidszorg. Dit hielp mij niet. Ik had zelfs angst omdat ik dacht dat er calorieën in vitaminepillen zitten en durfde die niet te slikken, weegmomenten was ik te slim af en ik bleef keihard sporten om dun te blijven.

Dit ging zo door… tot op een dag dat ik op een kerstmarkt in Duitsland was. Het was koud en ik woog gevaarlijk weinig. Mijn moeder schrok van mij en heeft mij direct op laten nemen in het ziekenhuis. De internist zette mij enorm voor het blok. “Je laat je opnemen of je gaat dood.” Drie maanden later woog ik weliswaar 20 kg zwaarder en mocht ik naar huis. Maar in mijn denkwijze was niets veranderd, ondanks gesprekken met een psycholoog voelde ik mij doodongelukkig.

…..en de Robert Fleury Stichting

Ik wilde beter worden en kon na een jaar wachten bij de Robert Fleury stichting terecht. Daar heb ik verschillende therapieën mogen volgen en heb ik geleerd hoe ik ‘gewoon’ kon eten. Dit voelde alsof er aan de buitenkant werk was gedaan, maar er was nog niet gewerkt aan de diepere emotionele gevoelslagen en overtuigingen die ik met mij mee droeg. Ik kon gelukkig wel mijn leven weer oppakken.

Eindelijk, een echte oplossing

Na jaren worstelen, kwam ik uit eindelijk terecht bij een energetisch hypnotherapeut. Hij gebruikte verschillende technieken:

  • Hypnotherapie
  • Regressie therapie
  • Innerlijk kind-therapie
  • Gestalt-therapie
  • Energetische loslaattechnieken

Omdat ik veel onverwerkte emoties en diepe pijnen ver (in mijn onderbewuste) had weggestopt gingen we samen stap voor stap op onderzoek uit naar wat het werkelijke probleem was. Ik ging terug naar mijn babytijd. Dit deed de therapeut door middel van een lichte trance, waardoor ik contact kreeg met mijn onderbewuste. Deze regressie- en Innerlijk kind-therapie was soms confronterend, maar zo ongelooflijk helend! Ik werd mij bewust van waar de angst is ontstaan en waar deze mee te maken had. Ik heb daar mijn perceptie veranderd. Hele diepe donkere angstgevoelens, ook angsten die ik had overgenomen van mijn moeder, deze emotionele toxische gevoelslagen heb ik volledig losgelaten via energetische loslaattechnieken en ik heb de liefde en kracht in mijzelf gevonden.

Dit voelde zo verlichtend en bevrijdend. Ik heb geleerd te luisteren naar wat ik nodig had en heb. Daardoor heb ik negatieve overtuigingen over mijzelf en het leven kunnen veranderen. Mijn strategieën zijn niet meer nodig. Mijn zelfbeeld is enorm positief veranderd en ik heb weer verbinding met mijzelf.

Ik heb geleerd dat alles een bedoeling heeft en ik kijk dan ook dankbaar terug op alles wat ik heb meegemaakt. Dit heeft mij enorm laten groeien en ik sta volop in het leven en leef mijn zielsmissie vanuit onvoorwaardelijke liefde. Ik voel mij emotioneel bevrijd, mijn problemen zijn volledig getransformeerd. Ik ben persoonlijk ontwikkelen leuk gaan vinden. 

Achteraf gezien

Ik weet zeker dat ik veel sneller écht van de anorexia en boulimia af was gekomen als ik hypnotherapie eerder had ontdekt. Al die jaren zwoegen was eigenlijk niet nodig geweest! Daarom ben ik er een groot voorstander van dat reguliere en alternatieve gezondheidszorg meer moeten samenwerken. Het is dus echt mogelijk om van je eetprobleem, verslaving of andere problemen af te komen, als je met de juiste therapie het probleem bij de kern aanpakt. Hoe onmogelijk het soms lijkt.

Als je vermoedt dat jij of iemand die je kent boulimia of anorexia heeft, is het belangrijk om onmiddellijk hulp te zoeken. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe dichter je bij herstel bent.

Wil jij ook van jouw eetstoornis, verslaving of angsten af of ben jij benieuwd wat hypno- en energetische therapie voor jou kan doen? 

Neem gerust contact met mij op.