Sjamanisme in deze moderne wereld

Sjamanisme zweverig?

“Ik ben niet zo van het zweverige hoor”, krijg ik zo nu en dan te horen als ik over mijn werk en het Sjamanisme  vertel.

Dan moet ik altijd een beetje glimlachen en vraag ik mij af waar die uitspraak op berust is. Veel mensen hebben geen idee wat het sjamanisme eigenlijk inhoudt.
Nu kan ik mij dat ook wel voorstellen, ik had jaren geleden ook geen idee. Het woord alleen al.

Wat ik wel jammer vind is, als er vanuit onwetendheid tegen het Sjamanisme weerstand geboden wordt, terwijl het zo ongelooflijk veel kan brengen in deze moderne wereld. Maar natuurlijk is voor ieder een weg.

Toen ik op mijn transformatie pad terecht kwam bij de sjamanistische praktijken en daarna belandde bij een opleiding sjamanisme voor therapeuten gingen mijn ogen verder en verder open.

Wat een kennis en wijsheid, met één woord geweldig! Ik had al heel veel getransformeerd en heel veel geleerd maar dit bracht mij thuis bij mijzelf. Én ik kan je vertellen ik sta super nuchter en met beide beentjes op deze aardbol.

Ik ben ervan afgestapt om het sjamanisme te bestempelen als zweverig. Ik zou graag de sluier van het mysterie wegnemen en je laten zien dat het sjamanisme eigenlijk een hele praktische benadering van spiritualiteit is, wat in mijn ogen het pad is van bewustwording. 

We worden wakker geschud in deze snelle wereld.

Waar ik heel blij van word, is dat er steeds meer mensen wakker aan het worden zijn en bewuster worden. Het kan ook haast niet anders in een wereld waarin alles snel gaat, waar we vaak overspoeld worden door stress, angst en een gevoel van tekort. We zijn alleen maar aan het overleven, er ontstaan ziektes zoals burn-out, fysieke klachten of de enige uitweg lijkt suïcide.

We raken de verbinding met onszelf kwijt, onze ware natuur. We hebben geen contact meer met ons lichaam, onze emoties, ons hart, intuïtie en ziel. We hebben geen idee wat we aan het doen zijn, laat staan dat we kunnen voelen wie we werkelijk zijn. Ook ik moest eerst flink struggelen voor ik door had dat ik dieper in mijzelf moest kijken.

Door te kijken naar oude wijze tradities kunnen we veel leren. Zij kunnen ons helpen weer in contact te komen met onszelf, de natuur en het groter geheel. Een van die eeuwenoude levenswijsheid, met holistische energetische geneeskunde is het sjamanisme, die zijn oorsprong vindt in diverse inheemse culturen over de hele wereld die teruggaat tot in de vroegste menselijke beschavingen.

Maar wat is het nou, Sjamanisme?

• Het sjamanisme leert ons om weer in harmonie te leven met de natuur. Om de diepe verbinding te herstellen die we als mens altijd hebben gehad met de aarde, de dieren, de planten en de elementen. Door de natuur te eren en te respecteren, leren we onze plaats kennen en ontstaat er een gevoel van verbondenheid dat helend is en voedend voor de ziel.

• Het sjamanisme moedigt ons aan om onze schaduwkanten te onderzoeken, oude wonden te helen en belemmerende overtuigingen los te laten, waardoor we ruimte creëren voor persoonlijke groei en het ontdekken van onze ware essentie.

• Sjamanen, wijze medicijnmannen en vrouwen leven in en met de natuur, afgezonderd van de buitenwereld. Ze begrijpen dat alles in het universum, waar wij deel van uitmaken, energie is en dat we voortdurend in wisselwerking staan met deze energieën. Ze geloven dat alles wat leeft bezield is. Ze kennen alle geheimen van de deze energetische werelden, zielenwerelden en hoe alles met elkaar in verbinding staat en met elkaar communiceert. Een van de waardevolle aspecten is de focus op heling. De sjamanen gaan ervan uit dat ziektes, emoties en trauma’s zich vast kunnen zetten in ons energielichaam in en om ons lichaam en wanneer je dit zuivert er evenwicht ontstaat op de vier lichamen die wij als mens hebben, fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

• Tijdens deze energetisch therapie, gebruiken de sjamanen, klank: zoals ratels en drum, trancereizen, rituelen, ceremonies, meditatie, ademwerk om via het onderbewuste de emotionele en mentale blokkades te transformeren. Tijdens dit proces wordt er contact gemaakt met de dimensie waar alle informatie en wijsheid te vinden is van de ziel, waar er gereisd kan worden naar het moment van trauma en zielsafsplitsing om te helen.

• Sjamanistische heling gaat verder dan het behandelen van de symptomen. Het richt zich op het herstellen van het zelf genezend vermogen van ons hele wezen.

• Sjamanisme opent de weg naar spirituele ervaringen en verbinding met het transcendente, een staat van hoger bewustzijn. Door middel van de trancereizen kunnen we via verschillende bewustzijnslagen contact maken met onze spirituele gidsen, voorouders, ons karma en hogere machten. Dit opent een wereld van wijsheid en inspiratie die ons kan ondersteunen op ons pad van bewustwording.

• Het sjamanisme herinnert ons eraan dat we een deel zijn van een groter geheel.

• Het sjamanisme helpt ons betekenis te vinden in ons leven.

De Wetenschap achter het modern Sjamanisme 

Traditioneel gezien is het sjamanisme gebaseerd op ervaring en praktijken die van generatie op generatie worden doorgegeven.
Deze praktijken zoals gezegd: Rituelen, trance, ceremonies, energetische therapie, communiceren in de energetische- en zielenwereld.
Hoewel veel van deze aspecten als spiritueel worden beschouwd hebben wetenschappers zoals Alberto Villoldo de effecten en fenomenen van het sjamanisme leren begrijpen en verklaren met behulp van de moderne wetenschappelijke methoden.

Sjamanistische methoden hebben een positief effect op je gemoedsrust

Een van de belangrijkste gebieden waarop de wetenschap en het sjamanisme elkaar ontmoeten is de studie van bewustzijn en de werking van de hersenen. Sjamanistische praktijken zoals het betreden van een trancestaat of het gebruik van plant medicijn, kunnen leiden tot veranderende bewustzijnstoestanden.
Moderne neurowetenschap heeft aangetoond dat deze veranderingen gepaard gaan met specifieke patronen van de hersenactiviteit. Door deze studie zien de wetenschappers dat de sjamanistische methoden de hersenen positief beïnvloeden en een positief effect hebben op de gemoedstoestand. Daardoor vindt het vandaag de dag steeds meer zijn weg naar de moderne geneeskunde en psychotherapie en biedt een holistische benadering voor het behandelen van psychische en psychosomatische klachten.

Een ander interessant aspect van het sjamanisme dat wetenschappelijke interesse heeft gewekt, is het gebruik van geneeskrachtige planten. Inheemse culturen hebben eeuwenlang planten gebruikt voor genezen en het verkrijgen van spirituele inzichten. Moderne wetenschappers hebben ontdekt dat veel van deze planten bio-actieve stoffen bevatten die kunnen bijdragen aan herstel van de gezondheid. Onderzoekers hebben bijvoorbeeld aangetoond dat bepaalde planten met hallucinogene eigenschappen zoals ayahuasca, potentieel therapeutische effecten kunnen hebben bij de behandeling van psychische aandoeningen zoals depressie, angst en verslaving.

Dr. Alberto Villoldo is een belangrijke katalysator die deze oeroude kennis overbrengt naar de healers en therapeuten in het Westen.

Alberto is een medisch antropoloog en psycholoog die jarenlang heeft gewerkt met inheemse volkeren in de Amazone en de Andes. Hij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar deze sjamanistische praktijken en heeft een brug geslagen tussen het sjamanisme en de moderne wetenschap. Alberto heeft verschillende boeken geschreven waar hij de effecten op het brein, op het lichaam, het emotioneel lichaam, op het mentale lichaam en spiritueel lichaam uitgebreid uitlegt. O.a. “Het verlichte brein” en “Het amazone medicijn”

Een van de belangrijkst bijdrage van Alberto is zijn werk op het gebied van energetische heling. Hij heeft onderzocht hoe deze energetische methoden, zoals het werken met energievelden en het verwijderen van energieblokkades, kunnen bijdragen aan fysiek en emotionele genezing. Alberto heeft ook gewerkt aan het ontwikkelen van technieken en oefeningen die mensen kunnen helpen hun eigen energieveld in balans te brengen en te helen.

Sjamanistische technieken in deze moderne wereld

Daarnaast heeft Alberto zich ook gericht op het gebruik van de sjamanistische praktijken in de moderne wereld. Hij heeft programma’s en opleidingen ontwikkelt om mensen, healers, therapeuten deze sjamanistische methoden leren toe te passen. Hierbij maakt hij gebruikt van inzichten uit de moderne psychologie en neurowetenschap om de effectiviteit van de sjamanistische methoden te versterken.

Zijn werk heeft enorm geholpen voor het leggen van de basis voor een wetenschappelijke benadering van sjamanistische methoden en heeft ook waardevolle inzichten opgeleverd in de werking van het bewustzijn, genezing en het potentieel van de sjamanistische technieken in de moderne wereld.

Conclusie

Het sjamanisme is in mijn ogen verre van zweverig. Het is een praktische en aardse benadering van spiritualiteit die gebaseerd is op directe ervaring, concrete resultaten verbondenheid met de natuur. Super basic. Het is een eeuwenoude levenswijsheid, die ons een waardevol geschenk biedt in deze moderne tijd. Het helpt ons de verbinding te herstellen met de natuur, ons eigen natuur, de aarde en de wereld om ons heen. Het brengt heling op alle niveaus. Als we open staan voor de wijsheid van het sjamanisme, kunnen we een pad van persoonlijke transformatie bewandelen en ons verbinden met de magie van het leven.

 

Heal yourself, heal others and heal the earth

Medicijnwiel 

Ik gebruik het medicijnwiel als leidraad, ontwikkelt door Alberto Villoldo. Het geeft helderheid, richting en het geeft je tools om zelf mee aan de slag te kunnen. Het leidt je naar je innerlijk kompas, waar jij je probleem volledig kan transformeren en verbinding kan maken met jouw innerlijke kracht en wijsheid.

Ik ben opgeleid tot full mesa carrier, ze noemen dat een hoeder van de aarde. Ik noem mijzelf geen Sjamaan want ik ben geen Sjamaan maar ik werk wel in het energetisch veld, ik werk wel met de onzichtbare werelden en communiceer met de wijsheid van jouw ziel. Dit zorgt voor verdieping in jouw transformatie.

Wil jij in evenwicht komen met je ware zelf, loskomen van jouw trauma’s, jouw aangenomen rollen, jouw belemmerende overtuigingen, jouw modus van altijd maar pleasen, bewijzen of aanpassen, wil jij jouw probleem loslaten als een eetstoornis, verslaving, dwang- en of angststoornis, depressie, burn-out of stress? Wil jij emotioneel vrijheid ervaren?

Neem dan gerust contact op, ik vertel je er graag meer over en over hoe ik je begeleid door de vier windrichtingen zodat jij jouw probleem kan transformeren. 

Een transformerende groet,

Esther